Concert "Orchestra româno-estoniana"

VOI MERGE 0

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 16 Mai 2019, 19:00 Joi
Preț: Intrare liberă
Locul:Cluj, Casa de Cultură a Studenţilor, Cluj-Napoca

Descriere

Tânăra generație de muzicieni clujeni, perfecționată printr-un proiect Erasmus+

            Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca are deosebita plăcere de a vă invita să luați parte la concertele orchestrei româno-estoniene desfășurate la Cluj-Napoca și Oradea în perioada 16-17 Mai 2019 în cadrul proiectul Erasmus+ intitulat  Educating the Next Generation of Orchestra Players (ENGOP).

            Instituția clujeană de învățământ muzical este coordonatoarea unui proiect de parteneriat strategic de cooperare, inovare și schimb de bune practici alături de Nõmme Musikakool, din Tallinn, Estonia. Debutând în octombrie 2017, proiectul ENGOP se întinde pe o perioadă de doi ani, și are ca priorități: formarea și dezvoltarea aptitudinilor, deprinderilor și competențelor specifice  necesare cântatului într-o orchestră simfonică profesionistă și înnoirea metodelor de predare a disciplinelor muzicale, urmărindu-se ca scop final facilitarea accesului pe piața muncii a participanților la proiect.

            Grupul țintă este reprezentat de elevii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, care cântă la unul dintre instrumentele orchestrei simfonice. Astfel, orchestra formată are în componență peste 60 de elevi români și estonieni, care au fost selecționați pentru a participa la schimburi de scurtă durată între cele două țări. Conducerea muzicală a orchestrei este realizată de către dirijorii Mihaela Cesa-Goje (România) și Riivo Jõgi (Estonia).

            Prima întâlnire a orchestrei româno-estoniene a avut loc în octombrie 2018, în Estonia, cu ocazia primei mobilități a proiectului, unde, pe lângă repetiții pe partide sau tutti și alte activități specifice, au fost organizate și două concerte publice, la Tallinn și Tartu. Cea de a doua mobilitate se desfășoară la Cluj-Napoca  în perioada 11-19 mai 2019, unde gazdele de la „Sigismund Toduță” au pregătit și activități precum cursuri de măiestrie pentru elevii estonieni, un recital/workshop cu muzică estoniană și multe altele.

            Una din noutățile pe care le aduce acest proiect o reprezintă transmisia live a două repetiții:

Luni, 13.05, ora 17.00
Miercuri, 15.05, ora 17.00  
precum și a celor două concerte: 

Joi, 16.05, ora 19.00 (Cluj-Napoca)
Vineri, 17.05, ora 19.00 (Oradea)

             Transmisiunile live pot fi urmărite pe website-ul Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”, www.cmst.ro, la secțiunea Erasmus+,  pe pagina de Facebook a Colegiului precum și pe cea a proiectului:  ENGOP Project.

            Cele două concerte din Cluj-Napoca și Oradea reprezintă un periplu muzical ce face trecerea de la Clasicism la Romantism, călătorind din Mexic până în lumea musical-ului de pe Broadway. Apariția unei lucrări de inspirație mioritică, în primă audiţie absolută, scrisă special de către compozitorul Alexandru-Ștefan Murariu, pentru acest proiect, reprezintă încă un aspect marcant al concertelor. Pentru concertul de la Cluj-Napoca avem parte și de o surpriză muzical-tradițională oferită de Ansamblul Studențesc „Mărțișorul”, acesta dorind să încununeze munca membrilor orchestrei româno-estoniene prin prezentarea unor suite de dansuri populare românești.

            Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, prin domnul director Flavius Milășan, reprezintă unul dintre partenerii de bază ai proiectului prin punerea la dispoziție a sălii de spectacole în privința derulării evenimentului. Printre partenerii proiectului se numără Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Liceul de Arte Oradea, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca.

            Vă așteptăm să luați parte la Concertul Extraordinar al orchestrei româno-estoniene ce va avea loc JOI, 16 mai 2019, începând cu ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, intrarea fiind LIBERĂ.          

 

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?