"Dinu Lipatti, 71 de ani de Legendă" - Ediție Omagială

Imagini

Informații

Data: 2 Decembrie 2021, 18:00 Joi

Descriere

Joi, 2 decembrie 2021, de la orele 18:00, vă invităm la Evenimentul „Dinu Lipatti, 71 de ani de Legendă”, o Ediție Omagială care marchează trecerea în eternitate a celui mai mare pianist român al tuturor timpurilor, compozitor și pedagog de geniu (n.19 martie 1917, București – d. 2 decembrie 1950, Geneva).
Supranumit „al doilea Enescu”, Dinu Lipatti a devenit un reper artistic încă din timpul vieții sale și continuă să existe în percepţia publică internaţională ca unul dintre simbolurile Culturii româneşti, alături de George Enescu, Constantin Brâncuşi, Mircea Eliade şi Eugene Ionesco. Născut la București Dinu Lipatti și-a cultivat talentul inegalabil sub îndrumarea unor mari muzicieni precum Mihail Jora, Florica Musicescu și Nadia Boulanger. Activitate sa concertistică impresionantă din ultimii ani ai vieţii sale, desfășurată în întreaga Europă, Înregistrările sale Extraordinare devenite etalon de interpretare, precum şi invitarea sa ca Profesor la Conservatorul din Geneva, instituţie care continuă să-i onoreze memoria, includerea sa în topul BBC 10 cei mai buni internaţiai tuturor timpurilor, sunt elemente care confirmă, peste ani, anvergura geniului său muzical.

Casa Artelor Dinu Lipatti, Centrul Cultural de Excelență al Muncipiului București înființat la inițiativa pianistei și regizoarei Alice Barb la 27 septembrie 2017, de Primăria Municipiului București prin Hotărârea Consiliului General al Capitalei, continuă să-și îndeplinească Misiunea nobilă pentru care a fost creată și să-și respecte promisiunea făcută, promovând cu aceeași pasiune și dăruire Arta și Cultura clasică românească și universală, dar mai ales creația și personalitatea genialului Dinu Lipatti, transformându-l într-un adevărat brand de țară.

Așadar, joi, 2 decembrie 2021, de la orele 18:00, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti, realizatoarea TVR Ruxandra Țuchel va susține o Conferință despre filmul „Sonată pentru omul bun”, urmată de proiecția acestuia. Documentarul, o producție din anul 2013 realizat în parteneriat cu Oana Drăgulinescu, prezintă interviuri antologice cu profesoarele lui Dinu Lipatti - Florica Musicescu și Nadia Boulanger, precum și cu alte personalități celebre care l-au cunoscut și iubit pe marele nostru Dinu Lipatti, realizând un portret emoţionant al Legendarului pianist, compozitor și pedagog.

Ruxandra Țuchel este producător al unor importante emisiuni de Cultură în cadrul TVR. Este absolventă a Universității București la Facultatea de litere, cu licență și master în Istorie. De-a lungul timpului a realizat importante proiecte culturale atât în Televiziunea Română cât și în cadrul altor instituții precum UNITER. A coordonat numeroase evenimente atât în țară cât și în străinătate. Printre cele mai importante distincții menționăm Premiul UCIN și APTR pentru Campania Restaurare (2010, 2011), Premiul UNITER ( 2011) în calitate de producator general al spectacolului de teatru TV „Unde-i revolverul?”, Premiul UCIN ( 2012) pentru regia documentarului „Teatru –Verite” (productie TVRCultural 2011).

Seara se va încheia cu Recitalul Extraordinar intitulat „In Memoriam Dinu Lipatti” susținut de Bursierii și Alumnii Fundației Regale Margareta a României, din Programul Tinere Talente, pianiștii Ionuț Diaconu, Daniel Dumitrașcu și Cătălin Răducanu. În Program au fost incluse piese compuse de Dinu Lipatti, George Enescu și Mihail Jora, dar și cele semnate de Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Frederic Chopin, Maurice Ravel, autori îndrăgiți și interpretați constastant de-a lungul carierei de genialul pianist român.

Programul Tinere Talente, coordonat de profesoara Gabriela Iordache, are ca obiectiv crearea de oportunități egale, prin sprijinirea și promovarea tinerilor artiști talentați, care provin din familii cu posibilități materiale reduse și care nu își pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor financiare. În cadrul parteneriatului cultural creat, Casa Artelor Dinu Lipatti susține inițiativa Fundației Regale Margareta a României, oferindu-le muzicienilor talentați Scena dedicată artiștilor profesioniști și oportunitatea de a evolua în fața publicului iubitor de Artă și Frumos.

 

Pianistul Ionuț Diaconu este Bursier Alumnus, fiind pregătit de profesorii Dorina Gorgan, Constantin Nițu, Constantin Sandu, Verona Maier, Vlad Dimulescu și criticul muzical Ecaterina Stan. Cele mai importante realizări ale sale sunt bursa Erasmus+ în 2018 la Escola Superior de Musica e Artes do Espetaculo do Porto (Portugalia), a obținut două premii I în anul 2019 la Forum Internacional de Musica Orihuela (Spania) și Concurso Internacional de Piano ,,Alto Minho” (Caminha, Portugalia). În 2020 a devenit bursier SoNoRo.

Pianistul Daniel Dumitrașcu studiază în cadrul Universității Naționale de Muzică București, la clasa profesorului Viniciu Moroianu. A obținut premiul I și „Premiul Special al Publicului” la concursul Grand Music Interprets 2012, având debutul ca solist cu orchestra la vârsta de 16 ani. Arta dirijorală este una dintre pasiunile sale cele mai mari, pasiune pe care are șansa să o dezvolte alături de maestrul Tiberiu Soare la Universitătea Națională de Muzică București.

Pianistul Cătălin Răducanu este Bursier Tinere Talente (2014 și 2016) și este absolvent al Universității Naționale de Muzică București. În prezent, este profesor acompaniator la Colegiul Naționale de Arte „Dinu Lipatti”, București. Cătălin Răducanu a susținut recitaluri și concerte în capitale ale Europei – Roma, Paris, Budapesta. A colaborat cu diverse formații camerale, a susținut concerte cu formația Traffic Strings la Ateneul Român și Sala Radio, prezentându-și creația proprie The White Wizard. Una dintre cele mai importante calități artistice ale lui Cătălin Răducanui este spiritul eclectic, reușind să îmbine clasicul cu jazz sau să-l delimiteze cu acuitate și obiectivitate.

Conceptul evenimentului „Dinu Lipatti, 71 de ani de Legendă”, Ediție Omagială la Casa Artelor Dinu Lipatti aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Participarea la Evenimentele organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti este posibilă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Persoanele care sunt vaccinate trebuie să prezinte certificatul verde. De asemenea, este obligatorie purtarea măștii, iar la intrarea în Casa Lipatti va fi măsurată temperatura participanților.

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea la prețurile de pe site-ul iabilet.ro se aplică taxe pentru procesare online.

Persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora au acces gratuit, doar cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?