Unirea Principatelor Române la Casa Artelor Dinu Lipatti Ediția a V-a

Imagini

Informații

Data: 27 Ianuarie 2023, 19:00 Vineri

Descriere

Casa Artelor Dinu Lipatti invită publicul iubitor de Artă, Cultură și Istorie, Vineri 27 ianuarie 2023, începând cu orele 19:00, la cea de-a V-a Ediție a evenimentului Unirea Principatelor Române. Evenimentul face parte din Programul - Sărbători Naționale care are ca scop promovarea valorilor, istoriei, identității naționale și personalităților culturale și istorice, care prin contribuția lor semnificativă au adus un aport important la consolidarea și îmbogățirea moștenirii noastre culturale.
Așadar, la împlinirea a 164 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită să celebrăm acest important moment istoric, prima etapă în crearea statului unitar român modern, bucurându-vă de Expoziția “Dinu Lipatti – familia și prietenii”, pe acordurile unor înregistrări de Colecție din muzica clasică românească.

De la aceeași oră, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti va avea loc Conferința "Principele Cuza, simbol al României in modernizare” susținută de inivtata noastră, doamna acad. Georgeta Filitti.

În perioada 1961-1998, Georgeta Filitti a lucrat ca editor și cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 1983, a obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru editarea Oratoriei lui Mihail Kogălniceanu. De-a lungul timpului, a fost consilier la Fundația Ion Ghica (1997-2004), bibliotecar și șef de serviciu la Biblioteca Metropolitană București (2004-2007) și cercetător la Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc (2007-2010). A publicat numeroase cărți, ediții critice, peste 400 de articole în reviste de specialitate din țară și străinătate. Georgeta Filitti a fost decorată de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale, în anul 2012 și de Președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în anul 2019.

Seara va continua de la orele 20:00, cu Recitalul de lieduri din muzică clasică românească susținut de mezzosoprana Claudia Codreanu și pianista Inna Oncescu. În programu au fost incluse piese compuse de Ciprian Porumbescu, George Scheletti, Gavriil Musicescu, George Cavadia și Theodor Flondor .

Mezzosoprana Claudia Codreanu a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București – clasa prof. Georgeta Stoleriu, urmând cursuri de măiestrie la Viena cu Ileana Cotrubaș și Margarita Lilova. Claudia Codreanu a obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, și a susținut concerte vocal-simfonice, recitaluri și spectacole de operă în țară și în străinătate. Din anul 2012 colaborează cu pianista Diana Vodă în recitaluri ce abordează lucrări valoroase, cunoscute mai puțin publicului, unele dintre ele în primă audiție absolută. În prezent, este conf. univ. dr. la U.N.M.B. secția Canto și coordonator al unor proiecte cultural – educaționale ai căror protagoniști sunt tinerii interpreți lirici.

Pianista Inna Oncescu a studiat la Conservatorul C. Porumbescu din oraşul natal la clasa prof. Viorica Diaconu Zorzor şi acompaniament la clasa prof. Suzana Szöreny. A urmat cursuri de specializare în Germania la Weimar cu V. Gornostaeva și la Szombathely în Ungaria cu D. Zechlin, precum și la seminariile Bartók cu Imre Rohman, G. Kurtag și G. Sebok, iar la Bucureşti cu pianista Maria Fotino. La concursurile naționale şi internaționale a fost distinsă cu numeroase premii I și diplome de onoare. De-a lungul timpului, a susţinut numeroase recitaluri de pian solo şi de muzică de cameră în ţară şi în străinătate și a fost invitată să concerteze alături de dirijori renumiți. Artista are patru CD-uri editate: Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 de N. Brânduş, Suita pentru pian Impresii din Muzeul Satului de C. P. Basacopol, Lieduri franceze - Les chemin de l’amour, cu soprana Claudia Pop și CD-ul aniversar Tinerețe fără bătrânețe – F. Donceanu 90. Din 2005 este Doctor în Muzică, iar în 2011 a obținut bursa George Enescu la ICR Paris. În prezent, este Conf. Univ. Dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Conceptul evenimentului „Ziua Culturii Naționale” la Casa Artelor Dinu Lipatti, Ediția a V-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon de pe bilet.

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Radio Romania Cultural, Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.

Bilete

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?