Ziua Națională a României - Ediția a V-a

Imagini

Informații

Data: 1 Decembrie 2022, 19:00 Joi

Descriere

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită joi, 1 decembrie 2022, de la orele 19:00 pentru a sărbători împreună Ziua Națională a României, la cea de-a V-a Ediție.
Învitată pentru a doua oară la Casa Artelor Dinu Lipatti, doamna Academician Georgeta Filitti, autoare și cunoscut istoric, va susține Conferința și Prezentarea cărții „România de totdeauna”. Lansată de Editura Corint în data de 16 noiembrie 2022, „volumul România de totdeauna este o pledoarie pentru deschidere, educație, exercițiul mult uitat al admirației, virtuțile tradiționale și, în același timp, refuzul oricăror tentații utopice.”

„Boierimea română cuprinde unele familii care își au obârșia în secolul al XIV‑lea, ele au evoluat în societatea noastră ocupând funcții până în epoca modernă, au importat principii liberale, s‑au școlit, și‑au făcut un profil social întemeiat pe o proprietate care le-a conferit putere. Unii dintre ei au mers mai departe, în pas cu vremea, și și-au adecvat modul de viață burghez – în sensul că au intrat în afaceri, în viața reală, încetând să mai fie simpli rentieri, de pildă Știrbei ori Bibescu. Familiile au rămas foarte apropiate de Occident, iar relațiile de rudenie sau de prietenie cu vesticii au fost remarcabile. Și, din acest punct de vedere, eu stărui să spun că nu am intrat în Europa în 2007, că nu un act juridic ne conferă acest statut european. Boierimea a avut precumpănitor mentalitate europeană prin contactul de mai bine de o sută de ani cu Europa.” – Georgeta Filitti.

În perioada 1961-1998, Georgeta Filitti a lucrat ca editor și cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 1983, a obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru editarea Oratoriei lui Mihail Kogălniceanu. De-a lungul timpului, a fost consilier la Fundația Ion Ghica (1997-2004), bibliotecar și șef de serviciu la Biblioteca Metropolitană București (2004-2007) și cercetător la Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc (2007-2010). A publicat numeroase cărți, ediții critice, peste 400 de articole în reviste de specialitate din țară și străinătate. Georgeta Filitti a fost decorată de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale, în anul 2012 și de Președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în anul 2019.

În a doua parte a serii, vă invităm la Recitalul Extraordinar de muzică clasică românească susținut de soprana Cristina Maria Oltean, baritonul Adrian Mărcan, pianista Mădălina Florescu care vor avea în program lucrări semnate de Ciprian Porumbescu, Tiberiu Brediceanu, Theodor Rogalski ,Valentin Teodorian, George Grigoriu și Dan Dediu.

Soprana Cristina-Maria Oltean, născută la Brad în județul Hunedoara, solistă a Operei Naționale București, este o prezență constantă pe scenele teatrelor și a mai multor filarmonici din țară: Opera Națională Iași, Opera Română Craiova, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Sala Radio București, Teatrul ”Regina Maria” Oradea, Filarmonicile din Târgu Mureș, Arad, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Brașov, etc. Cu aceste ocazii a strălucit în rolurile: Gilda din opera Rigoletto și Violetta Valery din La Traviata de Giuseppe Verdi, Donna Anna din opera Don Giovanni de W A. Mozart, Liù din opera Turandot de G. Puccini, Norina din Don Pasquale de Gaetano Donizetti, Lucia din Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti, Regina Nopții din opera Flautul Fermecat de W.A. Mozart, Adina din opera Elixirul Dragostei de Gaetano Donizetti ș.a., în același timp susținând cu success o serie de concerte cu arii, duete și lieduri.

Baritonul Adrian Mărcan a absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa prof. dr. Gheorghe Roșu, fiind licențiat în arta cântului în 1996. Din 1995 este solist al Operei din Brașov și are numeroase colaborări cu alte opere, teatre lirice și filarmonici din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Galați, Craiova, Arad, Constanța, Oradea, Tg.Mureș, Bacău. Susține numeroase turnee artistice în Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie, Norvegia, Franța și Japonia. În prezent este angajat al Operei Naționale București. De-a lungul carierei sale a interpretat diferite roluri pe scenele europene și a avut colaborări internaționale remarcabile în cadrul unor turnee și festivaluri de renume.

Pianista Mădălina Florescu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din București, secția de Pedagogie muzicală – dirijat coral și secția Interpretare Muzicală - pian, iar în prezent este maestru corepetitor la Opera Națională București. A susținut recitaluri de muzică de cameră în majoritatea centrelor culturale din București și din țară, fiind distinsă de-a lungul timpului cu mai multe premii: Premiul de excelență aniversar oferit de Forumul Muzical Român (2008), Premiul criticii muzicale „Bianca” la Concursul Național „Mihail Jora” (1998), Premiul „Martha Joja” pentru stil de cameră la concursul Național „Ionel Perlea” (1998).

Conceptul Evenimentului „Ziua Națională a României la Casa Artelor Dinu Lipatti” Ediția a V-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Accesul la evenimentul „Ziua Națională a României la Casa Artelor Dinu Lipatti” Ediția a V-a se poate face achiziționând bilete de pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau de la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit, cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon de pe bilet.

Partener cultural: Editura Corint

Partener media principal: Romantic FM

Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, Societatea de Transport București.

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo si Edenred, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.

Bilete

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?