Conferința "Demența digitală"

VOI MERGE 1

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 23 Februarie 2020, 17:30 Duminică

Descriere

Prof. dr. Manfred Spitzer susține în cea de-a doua zi a festivalului „Despre lumea în care trăim” o conferință cu tema „Demența digitală”, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu.

În ziua de astăzi nimic nu funcționează fără calculatoare, smartphone-uri sau internet. Însă mediile digitale creează dependență și ne fac să ne folosim mai puțin creierul, eficiența acestuia scăzând pe măsura trecerii timpului. Un creier fără educație este ca o carte fără litere. La tineri, folosirea în exces a mediilor digitale împiedică dezvoltarea creierului. Această conferință dorește să explice de ce este nevoie să ne limităm timpul petrecut cu mijloacele digitale pentru a evita să fim „îmbolnăviți” de „demența digitală” și riscurile la care ne expunem copiii permițându-le accesul nelimitat la astfel de medii.

Biletele sunt disponibile în toate Librăriile Humanitas și online, la următorul link:
http://bit.ly/Fundatia-Humanitas-bilete-Dementa-digitala

Pentru toate conferințele „Despre lumea în care trăim” găsiți bilete la librăriile Humanitas și online, aici:
http://bit.ly/Fundatia-Humanitas-Despre-lumea-in-care-traim-2020-bilete

Prof. dr. Manfred Spitzer este directorul Spitalului Universitar de Psihiatrie și al Centrului de Transfer pentru Cercetare şi Neuroștiințe din Ulm, pe care le-a înființat în 2004. În calitate de psihiatru și cercetător în neuroştiințe, lucrează la interfața dintre minte și creier în zonele neuroștiinței cognitive și sociale. Este gazda show-lui german de televiziune „Geist und Gehirn” („Minte și creier”), unde împărtășește publicului larg rezultatele cercetărilor sale în domeniul neuroștiinței. A fost invitat al Forumului Mazars în România. În 2012 a publicat volumul „Digitale Demenz: Wie wir uns und unsere Kinder um den Verstand bringen” („Demența digitală”, în curs de apariție la Editura Humanitas). Concluziile lui Spitzer sunt uimitoare: clasele de școală digitalizate pot avea un efect negativ asupra procesului de învățare, în special în cazul copiilor la vârste fragede, subminând capacitatea neuroplastică a creierelor acestora.

Cătălin Ștefănescu este jurnalist la TVR din 1994. A făcut filme documentare, premiate la festivaluri naționale și internaționale. Este realizatorul emisiunii Garantat 100%, care a aniversat, în octombrie 2019, 20 de ani de existență. Scrie teatru, unele dintre textele sale regăsindu-se în repertoriile curente ale unor teatre din București, Sibiu și Cluj. De mai mulți ani, semnează o rubrică în revista Dilema veche. Este conferențiar asociat la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, unde predă cursuri de storytelling și narațiuni vizuale.

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale și științifice pe teme de actualitate, organizată de Fundația Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu", Editura Humanitas și ARCCA - Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor.

Conferințele din ediția 2020 abordează teme cu impact asupra felului în care ne construim societatea. Fiecare invitat susține o conferință de o oră, urmată de un dialog în profunzime, întâlnirile fiind prezentate de Mirela Nagâț, jurnalist cultural de mai bine de cincisprezece ani, realizatoare a emisiunii „Cooltura” la TVR 1.

Mai multe informații, pe site-ul oficial al festivalului:
http://www.lumeaincaretraim.ro/
Biletele sunt disponibile în toate librăriile Humanitas și online, aici:
http://bit.ly/Fundatia-Humanitas-bilete-Etica-literaturii
Pentru toate conferințele „Despre lumea în care trăim” găsiți bilete la librăriile Humanitas și online, aici:
http://bit.ly/Fundatia-Humanitas-Despre-lumea-in-care-traim-2020-bilete

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?