Arheologie

Imagini

Informații

Data: zilnic
Locul:Bucureşti, Muzeul Municipiului Bucureşti

Descriere

Descoperirile arheologice atestă, pe teritoriul Bucureştilor, urme de locuire datate din cca anul 150.000 i. Chr., ceea ce face din Capitala României una dintre cele mai vechi zone populate din Europa. Aşezările erau situate pe malurile celor două râuri ce străbat Bucureştiul – Dâmboviţa şi Colentina.

Amplasat în mijlocul unei arii bogate în păduri şi ape, cu sol propice agriculturii şi creşterii animalelor, perimetrul Bucureştiului a fost suficient de dens populat, precum rezultă din descoperirile realizate de arheologii Muzeului în situri ca: Mogoşoaia, Chitila, Bordei, Herăstrău, Lacul Tei, Plumbuita, Fundenii Doamnei, Căţelu, Roşu-Militari, Mihai-Vodă, Străuleşti, Dămăroaia, Giuleşti, Popeşti-Leordeni etc.

Descoperiri spectaculoase datează din neolitic – este vorba de obiecte de uz curent, sau piese rituale aparţinând unor culturi materiale precum Dudeşti, Gumelniţa, Boian.

Prelucrarea bronzului este atestată de multitudinea obiectelor: unelte, arme, accesorii, descoperite în diverse zone (Glina, Tei etc.).

Prezenţa dacilor este confirmată într-o serie de aşezări ca acelea de la Mihai-Vodă şi Radu-Vodă – aşezări cu locuire continuă, începând din epoca bronzului sau din dealul Spirii, de la Biserica lui Bucur, Lacul Tei, Pipera, Militari etc. - locuri bine cunoscute bucureştenilor. Din epoca geto-dacică datează diverse tezaure de monede greceşti sau de imitatii locale, precum acelea de la Herăstrău, cele de la Colentina, Pipera, Fundeni, Popeşti-Leordeni. Majoritatea locuinţelor perioadei dacice erau amplasate pe platouri şi promontorii înalte, fortificate de structuri defensive. Inventarul obiectelor descoperite cuprinde ceramică, unelte, accesorii pentru veşminte, podoabe. Tipică geto-dacilor este ceramica lucrată manual. Ceramica lucrată la roată imita, de regulă, vase greceşti sau romane, ceea ce sugerează existenţa intenselor schimburi de mărfuri între locuitorii zonei şi întreaga arie balcanică.

Urme romane au fost scoase la iveală la Giuleşti, Lacul Tei. Statuete de cult din bronz – Apolo şi Venus atestă prezenţa cultelor romane în Dacia.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?