Expoziția "Muzeul Invizibil - instanțe fictive"

Imagini

Informații

Descriere

Expoziția "Muzeul Invizibil - instanțe fictive" este găzduită de către Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, în galeria Cuhnia. Deschiderea expoziției va avea loc sâmbătă, 04 februarie 2023, ora 14:00. Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe data de 26 februarie, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 09:00 și 17:00.    

Context:
În viitor, arta este foarte probabil să fie creată de calculatoare și algoritmi, mai degrabă decât de mâinile omului. Acest lucru ar putea duce la unele rezultate interesante, deoarece calculatoarele nu vor mai fi limitate de aceleași constrângeri ca un artist uman. De exemplu, un algoritm de Inteligență Artificială ar putea crea o sculptură care este imposibil de creat fizic de către un om sau cu o acuratețe mult mai exactă (de văzut robotul care sculptează în marmură). Obiectele de artă ar putea fi aduse la viață în moduri noi și interesante prin intermediul Inteligenței Artificiale: de exemplu, un algoritm ar putea crea o replică tridimensională a Mona Lisei care să fie capabilă să se miște, să vorbească și să interacționeze cu privitorii. Alt algoritm ar putea crea o pictură care se bazează pe culorile și motivele artei egiptene. Posibilitățile sunt nesfârșite și va fi fascinant să vedem ce tipuri de artă vor fi create în viitor cu ajutorul Inteligenței Artificiale.   Folosind cele mai recente tehnologii, artiștii sau programatorii pot crea lucrări digitale care să înglobeze opere de artă existente - opere care pot fi fragile - dar fără a le pune în pericol, permițând astfel cercetătorilor și iubitorilor de artă să experimenteze noi posibilități de a interacționa cu obiectele de artă sau de patrimoniu.   Despre:
Această expoziție nu este neapărat un act artistic în sensul tradițional, ci mai degrabă un experiment cu scopul de a testa și încerca limitele noilor tehnologii. Arătăm moduri în care Inteligența Artificială poate fi folosită cu scopul de a crea noi forme de expresie artistică și noi opere de artă.   Ce ar putea însemna un "muzeu invizibil"? Cum ar arăta și cum ar putea fi acesta descris și reprezentat? Am identificat 3 ipostaze ale ideii de "muzeu invizibil"; prima dintre aceste ipostaze fiind aceea a unui muzeu inexistent, imaginar. Un muzeu care nu a existat niciodată fizic și care probabil va avea doar o existență digitală.   Așa a luat naștere expoziția "Muzeul Invizibil - instanțe fictive": cu ajutorul Inteligenței Artificiale am conceput o colecție digitală care cuprinde peste 10000 de obiecte imaginate. Acestea sunt obiecte inspirate din istoria unor culturi și civilizații dispărute sau care poate nici măcar nu au existat; pornim din antichitate și ajungem până la artă modernă și (ultra)contemporană. Nu vom ști niciodată dacă aceste obiecte au existat vreodată cu adevărat. Totuși, putem spera că vor ajunge să facă parte dintr-un muzeu al viitorului. Bineînțeles, dacă, între timp, nu se vor pierde în infinitul virtual...     Concluzie:
Expoziţia "Muzeul Invizibil - instanțe fictive" pune în discuţie modalități prin care tehnologia poate influenţa felul în care ne raportăm la artă şi la lume în general, precum şi rolul artistului într-o lume tot mai tehnologizată. Invităm publicul să se gândească la întrebări precum: Ce înseamnă arta într-o lume în care tehnologia joacă un rol tot mai important? Cum poate tehnologia să aducă valoare adăugată artei şi să creeze noi posibilităţi de expresie? Ce implicaţii are utilizarea tehnologiei pentru crearea de artă şi pentru relaţia dintre artist şi public? Cum poate contribui inteligența artificială la procesele creative? În ce constă creativitatea? Cum ne va schimba Inteligența Artificială percepția asupra interacțiunii cu arta și asupra procesului creativ? Care este rolul calculatoarelor și a algoritmilor în artă? Și nu în ultimul rând: care ar fi rolul algoritmilor care sunt proiectați special să imite creativitatea?   Speranța noastră finală este ca acest demers să trezească alte întrebări și să genereze discuții constructive, dar și provocatoare despre posibilul rol benefic al Inteligenței Artificiale în artă, cultură și patrimoniu.    

https://www.instagram.com/ManifestCultural
https://www.facebook.com/ManifestCultural
https://www.muzeulinvizibil.ro  

Parteneri: Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”, Luthonium, Monumentalist, Vault CG
Parteneri media: Agerpres, EvenimenteMuzeale.ro, Amos News, Radio România Cultural, Timpul, TrinitasTV, Modernism, Onlinegallery.ro, Propagarta, Radio Trinitas, Roportal
Co-finanțator: AFCN - Administrația Fondului Cultural Național
Sponsor: The Beer Institute   Expoziția "Muzeul Invizibil - instanțe fictive" face parte din proiectul "Muzeul Invizibil", proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?