Expoziția "Regina Maria –Mama Regină"

VOI MERGE 1

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 4 - 26 Februarie 2021
Evenimentele trecute
  • 30 Decembrie 2020 - 15 Ianuarie 2021

Descriere

Pentru a marca 145 de ani de la nașterea Reginei Maria a României, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte organizează expoziția ”Regina Maria – Mama Regină”. Evenimentul își propune să ilustreze personalitatea legendarei suverane, cea care continuă să ne dăruiască lecții despre frumos, diplomație, sacrificiu, curaj, patriotism.
Regina Maria a scris proză, poezie, literatură pentru copii, memorii, articole de ziar. A pictat, a desenat, a decorat interioare și grădini, în 1918 fiind aleasă membru corespondent al Académie des Beaux-Arts din Paris. A fost pe front și în spitale, a încurajat și îngrijit răniți, a făcut impresionante acte de caritate, a creat o reţea de spitale, orfelinate, un serviciu de ambulanță. A contribuit fundamental la înfăptuirea Marii Uniri și la recunoașterea ei, devenind un simbol național. A trecut din istorie în legendă. A fost numită de popor „Mama răniților”, „Mama Regina”, „Regina soldat”. După 1918, țăranii din Transilvania i-au spus „împărăteasa tuturor românilor” și i s-au închinat. S-a identificat cu năzuințele lor, le-a purtat straiele cu noblețe și asumare, transformându-le în veșminte regale.
Dacă Reginei Elisabeta i se datorează crearea unui stil național de curte, Regina Maria a fost cea care a creat un stil vestimentar propriu, purtând eclectic piese de port tradițional într-o manieră originală și devenind un adevărat icon, sursă inepuizabilă de inspirație pentru doamnele și domnișoarele de atunci și de acum.
Demersul nostru expozițional dorește să ilustreze faptul că există un „stil Regina Maria” care, asemenea stilului victorian, ar trebui documentat, studiat, predat. În acest sens, vor fi expuse piese din colecția Iuliei Gorneanu.
Expoziția este completată de planșe cu fotografii inedite, documente, acuarele și lucrări grafice reprezentative ale Reginei Maria, ce creează un parcurs istoric documentat de prof. Sorin Mărgărit, doctorand al Facultății de Istorie. Cu studii superioare în științe juridice, științe politice și istorie, recunoscut colecționar de documente istorice, curator și organizator de expoziții și evenimente culturale, este autorul mai multor cărți și albume pe tema istoriei Bucureștiului și a Marelui Război.
Expoziția ”Regina Maria – Mama Regină” poate fi vizitată la sediul Centrului Cultural Expo Arte, din strada Batiște nr. 14, până pe 26 februarie 2021, de luni până vineri, între orele 10.00-17.00. Expoziția se va desfășura respectând toate normele igienico-sanitare în vigoare, astfel că vă invităm să vă programați vizita în avans la numărul de telefon 0739 846 534 sau la adresa de e-mail hello@expoarte.ro. Accesul este gratuit.

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?