Fracturi ideologice. Fotografii Andrei Pandele.

Imagini

Informații

Data: 8 - 27 Octombrie 2021
Preț: Intrare liberă

Descriere

Muzeul Ororilor Comunismului în România vă așteaptă vineri, 08 octombrie 2021, de la ora 18:00, la Sala Coloanelor, din cadrul ARCUB Gabroveni, Str. Lipscani 84-90, la vernisajul expoziției Fracturi ideologice. Fotografii Andrei Pandele.

Arhitectul Andrei Pandele a arătat publicului in mai multe rânduri după ’89 fotografiile sale prin care a documentat viața sub comunism. Pe lângă latura documentară, o alta calitate majora a fotografiilor sale este realizarea artistică. Andrei Pandele a devenit unul din principalii fotografi clandestini și curajoși ai "epocii de aur". După cum declara, el nu a acționat împotriva comunismului, ci a fotografiat ce era in jurul lui. Azi numele lui este cunoscut, dar parte din arhiva sa de imagini nu e încă devoalată publicului.

În anul 2021 pentru expoziția Fracturi ideologice vor fi prezentate publicului imagini cu oameni și locuri din București. Criteriul de selecție al imaginilor nu este tematic, chiar dacă unele imagini sunt deja emblematice și țintesc rapid în memoria colectivă teme precum sistematizarea urbană și rurală, raționalizarea alimentației, schimbul de populație, propaganda, cenzura etc.

Dincolo de clișeele despre comunism cu care este invadată opinia publică, imaginile selecționate aici forțează ochiul privitorului să vadă ceea ce lipsește, golul, absența, fractura despre ce nu se vorbește. Motorul acțiunii, dinamica care pune în mișcare poveștile din imaginile lui Andrei Pandele sunt anulate de nonsensul acelei acțiuni, de lipsa de funcționalitate și de sentimentul de disconfort.

Ceea ce este spectaculos în aceste fotografii rezultă din disonanța dintre acțiunile și realizările regimului, respectiv efectele lor asupra omului și societății. Expoziția impresionează prin relevarea imperiului totalitar care funcționează prin disfuncție, confuzie, disconfort, inestetic, la altă scară decât scara umană.

Expoziția va putea fi vizitată la ARCUB Gabroveni, Sala Coloanelor, Str. Lipscani 84-90, până la 27 octombrie 2021, începând cu data de 8 octombrie de la ora 18:00, între orele 12-20,  Lunea este închis.

Expoziția se va încheia cu un finisaj 27 octombrie 2021 ora 18.

Proiect realizat cu sprijinul:  ARCUB și Primăria Capitalei

 

link: https://fb.me/e/QyK0IWR5

 

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?