Ia strămoşească, izvor de frumuseţe şi creativitate - Expoziţie de Tamara Stănciulescu

Imagini

Informații

Data: 9 Decembrie 2021 - 9 Ianuarie 2022

Descriere

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă joi, 9 decembrie 2021, de la ora 17.00, Sala Tancred Bănăţeanu, la vernisajul expoziţiei „Ia strămoşească, izvor de frumuseţe şi creativitate”. Expoziţia cuprinde o colecţie de ii vechi şi colaje realizate de Tamara Stănciulescu.
<Soacra mea, care era preoteasă, avea câteva ii foarte frumoase, dar avea şi două fete.
Cu câţiva ani înainte de a ne părăsi, a venit la mine cu un braţ de ii vechi, uzate, bucăţi recuperate de la alte ii rupte, câteva fragmente de pânză pe care erau cusute diferite modele şi chiar o mânecă de la o ie începută şi neterminată. Soacra mea ştia că nu îmi place să lucrez.
A venit cu braţul de bucăţi şi uşor stânjenită mi-a spus:
– Mamă, pe astea ţi le dau ţie. Ştiu că ai să faci ceva frumos din ele.
Nu s-a înşelat. Am făcut într-adevăr câteva hăinuţe foarte frumoase pentru fetiţa mea care avea atunci cinci ani.
I-am rămas recunoscătoare soacrei mele pentru că dacă mi-ar fi dăruit ii întregi le-aş fi admirat, le-aş fi pus într-un dulap şi le-aş fi îmbrăcat poate ca orice româncă în zilele de sărbătoare.
În schimb, bucăţile primite m-au făcut să le acord mai multă atenţie, să le admir şi să le preţuiesc. În mintea mea mai era ceva: amintirea unei expoziţii de tapiserie de la sala Dalles în care tapiseriile erau făcute tot din ii vechi recuperate. Era vorba despre Lena Constante, o artistă care s-a născut în cea mai neagră epocă a ţării noastre.
Ideea recuperării şi refolosirii măiestriei înaintaşelor noastre prindea contur şi în capul meu. M-am întrebat întotdeauna cum reuşeau bunicile şi străbunicile noastre, care departe de înlesnirile pe care le avem noi azi, puteau să lucreze la câmp alături de soţii lor, puteau să-şi întreţină gospodăria, să-şi nască şi să-şi crească copiii, dar să-şi satisfacă şi nevoia de creativitate şi frumos. Uneori îmi pun întrebarea „oare noi femeile din ziua de azi chiar am evoluat?“>>
Tamara Stănciulescu
Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănăţeanu, până pe 9 ianuarie 2022, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.
Prețul biletului de intrare: adulți - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor - 2 lei.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?