Instalatia fotografica "Cele care nu se vad"

Imagini

Informații

Data: 18 August 2022, 19:30 Joi
Evenimentele trecute
  • 18 August - 2 Septembrie 2022

Descriere

Instalatia fotografica "Cele care nu se vad" – vernisaj pe 18 august, la Muzeul National al Taranului Roman

Instalatia fotografica "Cele care nu se vad", proiect initiat de compania de teatru independent Vanner Collective, isi propune sa aduca fictiunea in real si sa prezinte 10 personaje feminine din literatura romana, create de barbati, care ies din randuri si sunt vazute prin lentila a 10 fotografe. Vernisajul instalatiei va avea loc pe 18 august 2022, de la ora 19:30, la Sala Acvariu a Muzeului National al Taranului Roman, iar intrarea pentru public este libera. Instalatia mai poate fi vizitata pana pe 2 septembrie, de miercuri pana duminica, intre orele 10:0018:00 iar mai multe detalii despre proiect se gasesc pe Facebook: https://www.facebook.com/events/383444967191901/.

"Cele care nu se vad" initiaza un demers de redare a vocii personajelor feminine din marile opere literare scrise de autori barbati, in contextul reprezentarii extrem de precare a scriitoarelor romance in manualele scolare si a unei imagini de cele mai multe ori bi-dimensionale a rolurilor femeii in societatea romaneasca. Cele 10 personaje feminine alese invita sa fie vazute in profunzime, intr-o lumina noua, desprinse de stereotipii si servesc ca model pentru tinerele adulte, care pot intelege ca pot fi ascultate si pot avea un impact in mediul social similar cu cel al unui baiat.

Astfel, 10 fotografe din Romania au abordat 10 opere literare cu personaje feminine, alaturi de 3 actrite, ce au reprezentat toate personajele, la trei varste diferite, pentru a evidentia ca fiecare femeie contine toate arhetipurile si ca fiecare femeie, indiferent de background, poate intelege empatic traumele si viata oricarui personaj.

Iar, pentru a potenta psihologia personajelor si a nu evidentia mediul in care ele au vietuit conform operelor literare, acestea au fost imortalizate in contexte esentializate si conceptualizate la nivel de costum si scenografie, construite pornind de la intimitatea spatiului propriu fiecarui personaj. Cu ajutorul realitatii augumentate sunt animate in forma video & audio trei dintre trio-urile de imagini, artistele-performer dand voce si corporalitate personajelor, scotandu-le din sfera 2D, atat fizic, cat mai ales psihologic.

Rezultatul este ca 10 femei se definesc ca OAMENI cu caractere vii, care exista, demne de empatie, descoperire, atentie iar „Cele care nu se vad” devin cele care SUNT.

"Invitatie la descoperire in afara judecatii, la analiza in afara etichetelor, la imagine in afara conventiilor. Lentila a 10 fotografe s-a indreptat catre 10 femei, caractere, personaje devenite pentru unii stereotipuri, pentru altii legende, pentru putini constrangeri literare, 10 personaje care au devenit altcineva. Cine este un altcineva atunci cand il privesti dand la o parte cliseele, punand in lumina unghiurile uneori invizibile si caracteristicile pe care alteori le ignoram?", povesteste actrita Denisa Nicolae, curatorul proiectului "Cele care nu se vad".

Lucrarile sunt semnate de fotografele Anca Cernoschi, Crina Prida, Cristina Venedict, Dana Tole, Larisa Balta, Mihaela Tulea, Sabina Suru, Alina Usurelu, Irina Gache, Cristina Bobe.

Actrite: Oana Jipa, Corina Moise, Mihaela Radescu
Curator: Denisa Nicolae
Univers sonor: Adrian Piciorea
Video: Sorin Florea
Texte personaje : Petronela Rotar
Scenograf expo: Evelina Dobre
AR: Augmented Space Agency

Vernisajul va avea loc pe 18 august 2022, de la ora 19:30 si va include un open talk cu Diana Lupu, psiholog si psihoterapeut relational. Instalatia este deschisa pana pe 2 septembrie 2022, intrarea este libera iar programul de vizitare este de miercuri pana duminica, intre 10:0018:00. La vizitarea instalatiei se recomanda folosirea castilor de telefon, 3 dintre lucrari avand interventie AR.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din Romania si Irlanda, format in Marea Britanie, in 2014. Crescand idei si proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbeste oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspat, actual, accesibil.

Produs de Vanner Collective.

Proiect co-finantat de AFCN.

Parteneri proiect: Muzeul Taranului Roman, Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucuresti, Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis, Asociatia Inovatrium

Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio Timisoara, AGERPRES, Zile si Nopti, IQads, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Liternet, Observator Cultural, Suplimentul de Cultura, The Institute, Carturesti, life.ro, Revista Golan, Bookblog, Curatorialist, Curatorial, Igloo, Zeppelin, Modernism, Propagarta, B365.ro, PRwave, Iqool, Goingout.ro, Bucharest-guide.ro, Probucuresti.ro, TION, Stiri de Timisoara, Munteanu.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia administratiei fondului cultural national. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?