Filmul "Luke, mână rece"

Imagini

Informații

Data: 19 - 28 Noiembrie 2021
Program:
Duminică, 28 Noiembrie 2021
Cinemateca Eforie:
13:30

Descriere

Film distins cu Oscarul pentru cel mai bun rol masculin secundar, acordat actorului George Kennedy, si nominalizat la inca trei categorii importante. Ecranizarea romanului lui Donn Pearce, care si-a adaptat singur cartea pentru ecran. Luke Jackson e condamnat la doi ani de inchisoare pentru devastarea proprietatii publice, in stare de avansata ebrietate. Ajuns la locul de pedeapsa, rebelul Luke isi face o reputatie de dur si starneste ura lui Dragline, recunoscut ca sef al prizonierilor. Dupa o confruntare directa, cei doi se imprietenesc si se sustin reciproc in fata oficialitatilor, declansand o serie intreaga de acte de nesupunere si sfidare. A ramas de referinta scena in care toti prizonierii se amuza cand Luke pariaza ca poate manca 50 de oua fierte tari intr-o ora. Iata insa ca, dupa ce-l viziteaza o data la inchisoare, mama lui Luke moare, iar acesta evadeaza si este prins de doua ori, transformandu-se intr-un fel de erou al condamnatilor. Un film ce pune problema revizuirii sistemului penitenciar american.

Film-cult despre libertatea individului și despre limite, cu o serie de scene antologice (vezi mâncatul ouălor), frate bun cu "Papillon"-ul lui Steve McQueen, Luke îi dă șansa lui Paul Newman să se reabiliteze după eșecul cu "Cortina sfâșiată".

"Seducător film al spațiilor concentraționare, cu compoziții interpretative de mare forță expresivă. (...) Secvență rapel: descoperirea potențialului bucuriei muncii în scena turnării nisipului pe asfaltul încins." - Tudor Caranfil - 2002 (Dicționar universal de filme)

Oscar pentru rol secundar masculin (George Kennedy).

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?