Don Giovanni

VOI MERGE 0

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 12 Ianuarie 2020, 18:30 Duminică
Evenimentele trecute
  • 28 Decembrie 2019, 18:30 Sâmbătă
  • 21 Noiembrie 2019, 18:30 Joi
  • 25 Octombrie 2019, 18:30 Vineri

Descriere

Operă în două acte de Wolfgang Amadeus Mozart (ediţia Viena 1788).
Libretul: Lorenzo da Ponte, după mitul lui Don Juan, inspirat de principalele surse muzicale, literare și populare ale timpului.

Vă invit la o nouă montare a unei opere la fel de seducătoare ca și personajul său principal, „Don Giovanni”. Legenda lui Don Juan a inspirat mari autori din toate timpurile, de la Tirso de Molina, Molière, E.T.A. Hoffmann, George Gordon Byron, Alexandr Pușkin, George Bernard Shaw și Albert Camus, fiind punctul de pornire al unor eseuri, piese de teatru, poezii. Între toate, opera lui Mozart rămâne inegalabilă, proaspătă la fiecare montare, de parcă neobositul Don Juan însuși ar fi inoculat-o cu energia sa. O operă despre seducţie, despre relaţia dintre etic și estetic, despre forţa dorinţei și a frumuseţii.
Vlad Conta - dirijor

Într-un mod absolut genial, Wolfgang Amadeus Mozart și Lorenzo da Ponte reunesc în opera „Don Giovanni” drama, comedia și fantasticul, cei doi creatori realizând în plin clasicism un spectacol total, de o complexitate și o substanţă deopotrivă shakespeariană și wagneriană. Don Giovanni trăiește clipa în mod excesiv și într-o totală libertate de expresie: de la violenţă erotică la tandreţe fermecătoare, de la umor spontan la cinism demonic. Fiecare scenă și fiecare arie a sa este o degajare de energie fantastică ce depășește zona realului.
Anda Tabacaru Hogea - regizor

Ca urmare a succesului pe care l-a avut cu „Figaro” în 1786, Mozart a colaborat, un an mai târziu, din nou cu libretistul Lorenzo da Ponte, de data aceasta pentru o lucrare ce explorează partea întunecată a comediei tradiționale, „Don Giovanni”. Inspirată de legendele vremii legate de personajul fictiv Don Juan, opera lui Mozart descrie faptele unui afemeiat înveterat, care distruge viețile celor din jur ajungând să fie condamnat pentru aceasta la pedeapsa veșnică.

„Unul dintre cele mai bune trei lucruri pe care le-a făcut Dumnezeu - celelelte două fiind Hamlet și marea, n.r.”, așa cum o numea Gustave Flaubert într-o scrisoare adresată poetei Louise Colet, „Don Giovanni” a avut prima reprezentație în Praga, sub bagheta lui Mozart însuși. Însă, ca mulți alți compozitori care au revenit asupra unor compoziții muzicale, Mozart a revizuit și el lucrarea pentru premiera de la Viena, din 1788, compunând încă două arii cu recitativele corespunzătoare: aria lui Don Ottavio, „Dalla sua pace”, și aria Elvirei, „In quali eccessi... Mi tradì quell'alma ingrata”. Producțiile create apoi aveau să folosească fie prima, fie a doua versiune.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?