Nabucco

VOI MERGE 0

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 26 Martie 2020, 18:30 Joi
Evenimentele trecute
  • 10 Ianuarie 2020, 18:30 Vineri
  • 8 Noiembrie 2019, 18:30 Vineri
  • 10 Octombrie 2019, 18:30 Joi

Descriere

Operă în patru acte de Giuseppe Verdi - Libretul: Temistocle Solera

Spectacol în limba italiană, cu titrare în limba română.

Spectacolul Nabucco, în regia lui Hero Lupescu, este una dintre cele mai longevive creaţii din istoria Operei Naţionale Bucureşti. Un fapt surprinzător s-a petrecut în istoria instituţiei. Deşi Giuseppe Verdi a fost şi este unul dintre cei mai iubiţi compozitori, iar lucrările sale au pătruns în ţara noastră foarte aproape, ca timp, de premiera mondială, opera „Nabucco” a fost multă vreme ignorată. În stagiunea 1987-1988, pentru a se repara această greşeală nedorită, colectivul instituţiei s-a implicat trup şi suflet în noua montare, la care au participat cei mai de seamă solişti ai teatrului la acea vreme. Spectacolul a avut un succes extraordinar, fiind reprezentat cu săli pline de 19 ori în stagiunea următoare premierei, fiind preferat de public din cele 33 de titluri ale teatrului. Mai mult, el a rămas în repertoriul Operei Naţionale Bucureşti timp de 25 de ani!

Profesionist desăvârşit, Hero Lupescu a creat generaţii de profesionişti, mulţi dintre ei ajungând în topul artiştilor lirici români. Pe de altă parte, în tinereţe a avut şansa să lucreze cu ultimii reprezentanţi ai unei generaţii de aur de cântăreţi, de la care a învăţat şi a transmis mai departe respectul pentru scenă, pentru meserie, pentru public.
Mihai Cosma - muzicolog, critic muzical
„Anotimpul despărţirilor”, Evenimentul Zilei, 9 octombrie 2007

Vis de libertate

„Aceasta este opera prin care cariera mea artistică începe cu adevărat”, scria Verdi în 1879, în „O schiţă autobiografică”, despre „Nabucco”, lucrare compusă pe când avea 29 de ani. Având ca surse de inspiraţie povestea biblică despre Nabucodonosor, piesa de teatru din 1836, scrisă de Auguste Anicet-Bourgeois şi Francis Cornue, precum şi baletul adaptat după piesă de către Antonio Cortese, opera - numită iniţial „Nabucodonosor” - aduce în prim plan povestea despre sclavia, înfrângerea şi exilul evreilor în Babilon de către regele Nabucodonosor. Prin tema abordată, „Nabucco” a răscolit publicul la premiera din 1842, de la Scala din Milano, acesta interpretând mesajul operei ca fiind un îndemn la luptă împotriva austriecilor, care dominau la acea vreme întreg nordul Italiei. „Corul sclavilor evrei”, una dintre cele mai cunoscute interpretări corale de operă, a devenit un adevărat imn naţional, iar Verdi a devenit, fără să vrea, un lider în lupta pentru libertate.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?