Tosca

VOI MERGE 0

Alegeti una dintre optiuni:

Imagini

Informații

Data: 29 Martie 2020, 18:30 Duminică
Evenimentele trecute
  • 30 Ianuarie 2020, 18:30 Joi
  • 6 Decembrie 2019, 18:30 Vineri
  • 20 Octombrie 2019, 18:30 Duminică

Descriere

Operă în trei acte de Giacomo Puccini.

„S-a spus despre Puccini că a fost un extrem de sensibil şi profund cunoscător al personalităţii feminine, situată adesea în centrul operelor sale. De la pasiune şi vulnerabilitate (Manon Lescaut), la ardoare şi violenţă sentimentală (Tosca), de la sublimul sacrificiului din iubire (Cio-Cio-San), la insolenţa unei aventuriere (Minnie), de la destinul sentimentului înăbuşit (Giorgetta) la acceptarea necondiţionată a destinului (Sora Angelica), la variantele feminităţii pe scara vârstelor (în opera „Gianni Schicchi”) până la spectaculara opoziţie între iubire şi cruzime (Turandot). Într-adevăr, asemenea portrete ale feminităţii şi-au găsit locul în viaţa interpretelor şi a publicului, cu egale şanse de perpetuă rememorare”.

Grigore Constantinescu - muzicolog

Iubire blestemată

Poveste tragică de iubire ce se derulează sub semnul unui realism pe care mulţi l-au asemănat cu cel din teatrul lui Pirandello, „Tosca” de Puccini, a fost creată după ce compozitorul a văzut, în 1889, montarea piesei francezului Victorien Sardou, „La Tosca”, pe care acesta o dedicase actriţei Sarah Bernhardt. Impresionat de subiect (acţiunea fiind plasată în 1800, la Roma), de detaliile istorice şi politice, dar şi de finalul brutal (toate personajele principale pier în urma unor morţi violente), Puccini a transpus piesa lui Sardou folosind libretul scris de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa.

„O operă de care am nevoie”, după cum o numea el, „Tosca” a fost considerată de către mulţi critici şi compozitori - la premiera din 1900, de la Teatrul Costanzi, din Roma - drept şocantă şi dezgustătoare. Publicul în schimb a adorat-o. Muzica inconfundabilă a lui Puccini, personajele extrem de bine conturate, perfecta legătură dintre acţiunea de pe scenă şi realitatea istorică, impresionanta scenografie a lui Adolfo Hohenstein bazată pe o solidă documentaţie istorică, vocea incredibilă a solistei Hariclea Darclée i-au adus operei „Tosca” un succes covârşitor, aceasta devenind, din acel moment, una dintre cele mai cântate şi apreciate opere din lume.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?