Spectacolul "Jubileul unei banci private"

Imagini

Informații

Data: 21 Ianuarie 2023, 17:00 Sâmbătă
Evenimentele trecute
  • 20 Octombrie 2022, 18:30 Joi
  • 18 Septembrie 2022, 18:00 Duminică

Descriere

Un spectacol de Alexandru P. Rusu

„Jubileul" se înscrie prin natura comicului specific în vasta creație dramaturgică a lui A. P. Cehov. Andrei Andreevici, președintele băncii, se pregatește pentru aniversarea a 15 ani de când a preluat conducerea instituției, numai ca Raportul Anual nu este încă finalizat, Kuzma Nicolaevici, contabilul bancii, încercând să-i dea ultimele retușuri înainte de sosirea Delegației Membrilor Consiliului Director. Însă, deși simple, lucrurile, sunt pe cale de a se complica... toate acestea având o singură cauză...banii.
Șipucin - un om modern al zilelor noastre, care are nenumărate scopuri nobile în viață: să facă cât mai mulți bani, să iubească și să fie iubit de cât mai multe femei, să facă carieră și să fie apreciat indiferent de meritele avute. Între iubirea Tatianei și a secretarei, între munca de director de bancă și nevoia de a da la rândul său socoteală mai sus, între visul ce stă să devină realitate sau dezastrul ce se ițește la orizont, Șipucin este tras în toate direcțiile, asemeni unui acordeon, al cărui ambitus devine fără voia lui din ce în ce mai mare. Șipucin suntem noi, cu pornirile noastre mai mult sau puțin mercantile. (Axel Moustache)

Vitalitatea și verdețea Tatianei ocupă prea mult din ființa ei pentru a mai rămâne loc de alte profunzimi ale sufletului. Bucuriile ei sunt simple, la fel și tristețile, trăite puternic. Pentru mine, ea vine cu lecția vieții trăite ușor, deasupra problemelor prea detaliate, care pur și simplu o plictisesc. Ea colorează un spațiu cu cifre, rapoarte și hârtii, un spațiu care are atâta nevoie de ea!

În ciuda frivolității ei aparente, Cehov îi conferă Tatianei emanciparea și puterea femeii contemporane. Statutul ei deja înalt de soție a directorului este subliniat încă o dată de relațiile care se conturează scenic. Este o femeie a simțurilor și a inteligenței naturale fără efort; este întruparea feminității absolute, fragilă și fermă, iubitoare și iubită (Maria Teișanu)

Cehov ni-l înfățișează pe Hirin ca fiind plăsmuit dintr-un aluat al deadline-urilor stresante și al nevrozelor, al ipohondriei, al isteriei și al războaielor familiale. Nici nu ar putea fi altfel în lumea șefilor lipsiți de empatie, ba chiar sadici pe alocuri, a intrușilor care parcă vorbesc altă limbă sau a muierilor care-l cicălesc și îl agasează și care - nu-i așa? - sunt originea tuturor relelor. Deh, încă nu se născuse conceptul de Corectitudine Politică...

Ne permitem să vă invităm, împreună cu marele dramaturg rus, să râdeți de ipochimenii care formează colorata lume cehoviană - unică și genială. Această imensă Comedie Umană a tarelor, a slăbiciunilor, a stricăciunilor merită taxată prin râsul dumneavoastră punitiv. Este, probabil, ceea ce însuși Cehov și-ar dori - anume ca funcția purificatoare a comediei să fie îndeplinită. (Pavel Bârsan)

Nastasia Feodorovna Mertciutkina este tipologia soției principiale ce-și revendică drepturile unui statut social atemporal și mereu retoric, "Dar cu banii cum ramane?"

Mereu în acțiune luând decizii sub impuls, reușește să răstoarne situațiile în favoarea ei! Comicul de situație și de limbaj o asează pe axa timpului într-un tipar de gândire învechit, oportunist și abuziv!

Pentru mine Merciutkina este femeia ce-și poartă cu demnitate singuratatea și înstrăinarea Sinelui autentic într-o lume a bărbaților așezați confortabil politic pe scara puterii efemere!

Fiecare replică aduce înțelesuri de tip ștampilă pe dosare prăfuite de timp și orgoliu! (Magda Condurache / Ana Maria Bercu)

O tipologie stereotipică, dar unică în maniera ei... reușește să capteze atenția directorului bancii, încercând totodată să păstreze discreția vis a vis de relația lor. Cu scopul de a se împlini pe plan financiar pentru a nu duce lipsurile copilăriei sale , tânăra secretară acționează în consecință și își asigură firea submisivă. (Ioana Bălan)

Un spectacol organizat de Syarela Arts in parteneriat cu Fundatia Ileana Mustata.

Distribuția

Axel Moustache

Maria Teișanu

Ioana Bălan

Pavel Bârsan

Magda Condurache / Ana Maria Bercu

Regia

Alexandru P. Rusu

Scenografie

Kimberly Ligia Vintilă

Asistent scenografie

Gabriela Vlădușel

Coregrafie

Anca Stoica

Light Design

Alexandru Macrinici

 

Bilete

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?