MNAC - MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ

Imagini

0 voturi

Detalii

Tipul: Muzeu
Nivel de prețuri:
 
Orar:
Mie:11:00 - 18:00
Joi:12:00 - 20:00
Vin - Dum:11:00 - 18:00

Informații de contact

Telefon: +40 21 318 9137
E-mail:
Adresa: Strada Izvor 2-4, Bucharest, Romania

Descriere:

Art Museums

DESPRE MNAC

Dacă funcția unui muzeu este conservarea memoriei culturale sau retrospecția, atunci de ce ar fi îndreptățită crearea unui spațiu în care se arhivează prezentul față de care încă nu am luat suficientă distanță pentru a reflecta asupra sa? La această întrebare MNAC a răspuns încă de la bun început prin misiunea pe care și-a asumat-o, poziționându-se în primul rând ca un laborator de creație și de cercetare a prezentului și trecutului deopotrivă. Mediul nuanțat al artei contemporane a găsit în MNAC o modalitate de a se oglindi prin intermediul varietății de proiecte propuse specialiștilor și publicului: expoziții, ateliere, dezbateri, spectacole, festivaluri. Acest lucru face ca activitatea MNAC să nu integreze doar evoluția culturii vizuale, ci și schimbările sociale și politice, evoluția mentalităților și a fracturilor ideologice din România contemporană.

Amplasarea muzeului în incinta Casei Poporului/Palatului Parlamentului a suscitat de la bun început ostilitatea unei părți a comunității artistice. Soluția atât de ofertantă din punct de vedere al spațiulu a fost privită pe de altă parte ca fiind o șansă la „exorcizare” istorică prin asumare. Direcția curatorială a muzeului a interiorizat de la bun început această aparentă contradicție, transformând treptat muzeul într-un spațiu de desfășurare propice oricărui spirit liber.

MNAC a fost înființat în anul 2001 și a funcționat mai întâi în sediul fostei fundații Kalinderu sub numele de Kalinderu Medialab. Muzeul a luat naștere prin unirea Departamentului de Artă Contemporană al Muzeului Național de Artă al României (MNAR) cu Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă (ONDEA) al cărui director, Mihai Oroveanu, a devenit și primul director al muzeului. Istoric de artă, fotograf, curator și colecționar de artă, Mihai Oroveanu a avut un rol esențial în înființarea muzeului.
În anul 2004 MNAC s-a mutat cu sediul principal în incinta Palatului Parlamentului.
Colecția MNAC reunește peste 7 000 de lucrări ce datează din perioada postbelică, și a fost preluată în proporție de peste 90% de la cele două structuri instituționale care au fuzionat: MNAR, respectiv ONDEA. La rândul său, ONDEA a moștenit în 1990 patrimoniul artistic gestionat în perioada dictaturii comuniste de către Oficiul de Expoziții al Consiliului Culturii și Educației Socialiste.
MNAC deține o remarcabilă colecție de diapozitive și negative fotografice, un fond documentar referitor la cultura vizuală din România, un fond de cataloage și publicații de artă și un important fond de carte de specialitate, toate gestionate în cadrul Centrului de Documentare și Cercetare a Culturii Vizuale „Mihai Oroveanu”.
Editura MNAC are o activitate susținută de analiză și promovare a fenomenului artistic al României, tipărind în medie anuală 10 titluri (monografii și cataloage de expoziții).
În perioada 2011 – 2015 o activitate expozițională considerabilă s-a desfășurat în clădirea din Calea Moșilor 62-68, cunoscută sub denumirea de Anexa și atribuită MNAC de către Ministerul Culturii. Anexa MNAC a fost de la bun început un spațiu dedicat expozițiilor cu caracter experimental ale artiștilor tineri. Momentan clădirea se află pe lista imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic și este închisă publicului.
Un alt spațiu expozițional satelit este MNAC Dalles care a fost redeschis în aprilie 2015 sub forma unei platforme dedicate expozițiilor monografice ale unor artiști consacrați în intervalul 1950-2000. Ultima expoziție a avut loc în anul 2017, ulterior și acest spațiu fiind înscris pe lista imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic și închis publicului.
Prin intermediul celor două mari vernisaje — de primăvară și de toamnă — muzeul promovează artiști români și internaționali printr-o abordare integratoare a culturii vizuale ce atrage în fiecare an mii de vizitatori români și străini.
Misiunea Muzeului Național de Artă Contemporană este să ofere un mediu relevant și stimulant pentru explorarea artei contemporane, să promoveze dialogul intra-comunitar și să pună cultura vizuală contemporană din România în context internațional. Muzeul este o instituție care desfășoară activități ample de cercetare, mediere, comunicare și punere în relație a unor fenomene artistice contemporane cu publicul larg, creând un cadru flexibil pentru cele mai diverse manifestări și proiecte din zona culturală românească.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?
Evaluează localul